Paragrafen

Verbonden partijen

Ontwikkelingen

De volgende ontwikkelingen spelen komende begrotingsperiode:

Naar een Regionale Agenda Rijk van Nijmegen

De regio Rijk van Nijmegen bestaat uit zeven gemeenten die samen met de gemeenten in de regio van Arnhem het grootste stedelijk netwerk buiten de Randstad vormen. De regio gaat de komende jaren nog verder groeien. Deze regio staat voor grote uitdagingen op het gebied van verstedelijking, wonen, werk en bereikbaarheid, maar ook energie, leefkwaliteit en gezondheid. De gezamenlijke ambitie is een kwalitatieve en evenwichtige groei. Daarom werken we ook het komende jaar aan de ontwikkeling en uitvoering van een strategische samenwerkingsagenda binnen het Rijk van Nijmegen, uiteraard in samenhang met de andere gemeenten binnen de Groene Metropoolregio. De grootste uitdaging is om de opgaven op een evenwichtige manier te combineren, met meer slagkracht en een betere democratische legitimatie. Voor dit laatste willen we ook gebruik maken van de mogelijkheden die de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen biedt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een gemeenschappelijke adviescommissie of het gebruik van zienswijzen door gemeenteraden.

Wet gemeenschappelijke regelingen

Met ingang van 1 juli 2022 is de Wet van 15 december 2021 tot wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen en enige andere wetten (hierna : de Wijzigingswet) in werking getreden. De Wijzigingswet is erop gericht om de democratische legitimiteit van gemeenschappelijke regelingen te versterken.

De implementatie van de Wijzigingswet pakken we in het Rijk van Nijmegen (RvN)gezamenlijk op. Onder leiding van de Kring van Griffiers en de Kring van Gemeentesecretarissen in het Rijk van Nijmegen is er een projectplan opgesteld.

In het projectplan zijn in grote lijnen drie fases te onderscheiden:
1. Inzichtelijke maken van de keuzes;
2. Wensen ophalen bij stakeholders;
3. Wijzigingen van de gemeenschappelijke regelingen.

De eerste fase is inmiddels uitgevoerd. De projectgroep heeft een eerste verkenning gedaan van de mogelijkheden die de Wijzigingswet biedt. Dit heeft geresulteerd in een gespreksnotitie.

In de tweede fase is door het Rijk van Nijmegen het accent gelegd bij de gemeenteraden. Het doel van de Wijzigingswet is immers gericht op het vergroten van de democratische legitimiteit. Op 27 maart 2023 is een werkbijeenkomst georganiseerd met raadsleden en een vertegenwoordiger van de colleges. Tijdens die werkbijeenkomst zijn per instrument die de Wijzigingswet biedt én waarbij er te kiezen valt, varianten voorgelegd. Voor de meeste instrumenten heeft dit geresulteerd in een voorkeursvariant.

De opbrengst van de werkbijeenkomst van 27 maart  2023 van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR), de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ), de Gemeenschappelijke Gemeentelijke Gezondheidsdienst Gelderland-Zuid (GGD), de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) worden meegenomen bij het opstellen van de ontwerp-regeling.

Overige gemeenschappelijke regelingen / centrumregelingen
Naast de hiervoor genoemde vijf gemeenschappelijke regelingen zijn er meer regelingen in het Rijk van Nijmegen die op grond van de Wijzigingswet moeten worden aangepast. Dit betreffen de gemeenschappelijke regelingen BVO DRAN (doelgroepenvervoer), Milieusamenwerking Regio Nijmegen (MARN) en Park Lingezegen. Ook dienen in de centrumregelingen bepalingen te worden opgenomen over de instrumenten evaluatie en uittreding. (Centrumregeling bescherm wonen en maatschappelijke opvang regio Nijmegen en Rivierenland, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN (voorheen RBT KAN), Munitax en Instituut Bijzonder Onderzoek (IBO)).

De laatste fase houdt het ontwerpen in van een concepttekst per regeling en de formele besluitvormingsprocedure.

De planning is als volgt:
April/mei 2023: Uitgangspuntennotitie en planning naar colleges, raden en GR-en;
Mei- sept 2023: Schrijven ontwerpregelingen (GR i.s.m. de projectgroep);
Okt-nov 2023: Bestuurlijke afstemming ontwerpregelingen in de colleges en AB’s;
6 dec 2023: Colleges bieden de ontwerpregelingen aan voor zienswijze raden (8 weken termijn: 02-02-2024);
23 april 2024: Colleges stellen ontwerpregeling vast en vragen de raden om toestemming;
Juni 2024: Besluitvorming raden;
Juni 2024: Vaststellen colleges regeling (na toestemming raden);
1 juli 2024: Uiterste datum bekendmaking regeling.

Beëindiging gemeenschappelijke regeling
Per 31 december 2022 is de gemeenschappelijke regeling Bijsterhuizen beëindigd.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:35:52 met de export van 11/06/2023 14:20:52