Paragrafen

Verbonden partijen

GR Milieusamenwerking en Afval verwerking RvN (MARN)

Openbaar en gemeentelijk belang

De gemeente Nijmegen maakt samen met zeven regiogemeenten deel uit van de gemeenschappelijke regeling MARN. De MARN is aandeelhouder van Afvalenergiecentrale ARN B.V. te Weurt en behartigt de belangen van de regiogemeenten in ARN. De andere aandeelhouder is Remondis. De ARN verbrandt het huishoudelijk restafval uit de regio verbrand met energieterugwinning en het organisch afval (GFT) verwerkt tot compost en biogas. Ook verwerkt ARN sinds 2021 luiers en incontinentiemateriaal milieuvriendelijk die Dar gescheiden inzamelt.
Daarmee geven gemeenten uit de regio Nijmegen invulling aan het publieke belang om zorg te dragen voor continuïteit en een milieu-hygiënische verwerking van huishoudelijk afval. Daarnaast vormt MARN een platform voor regionale projecten op het gebied van afval en milieu. Door de regionalisering van de DAR en de komst van de ODRN is de rol van de MARN op het gebied van afval- en milieuprojecten afgenomen.

Actualiteiten en risico's

Energietransitie
De MARN bezit 51% van de aandelen van ARN en het bedrijf Remondis 49%. MARN onderkent het belang van ARN BV als strategische partner in de ontwikkeling van de energietransitie in de regio Nijmegen. Dit moet de komende jaren in samenwerking met Remondis en ARN vorm en inhoud gaan krijgen. Daartoe is ook een werkgroep MARN+ opgezet.

Afval-aanleveringsovereenkomst
Naast aandeelhouder is de MARN ook klant van ARN bv en heeft zij een afval-aanleveringsovereenkomst met ARN. In het licht van bovenstaande keuze is deze overeenkomst onder dezelfde condities voor de periode 2021-2025 voortgezet. In 2025 komt het opzeggen of verlengen van de aanleveringskomst wederom aan de orde.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:35:52 met de export van 11/06/2023 14:20:52