Paragrafen

Verbonden partijen

GR regio Arnhem-Nijmegen (Groene Metropoolregio)

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is de opvolger van het GO Arnhem-Nijmegen en is op 1 januari 2021 van start gegaan. Onze regio staat voor de uitdaging hoe om te gaan met groei van wonen, werken en mobiliteit, zodat wij een balans kunnen vinden tussen levendige stedelijkheid en ontspannen leefkwaliteit: groene groei!

Naast meer slagkracht is transparantie en een democratische legitimering van de samenwerking een belangrijke doelstelling van de versterkte regionale samenwerking. De versterkte regio heeft geresulteerd in het openbaar lichaam de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (verder Groene Metropoolregio). De Gemeenschappelijke regeling Regio Arnhem-Nijmegen vormt de basis van de samenwerking tussen de 18 colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten.

Openbaar en gemeentelijk belang

gemeentelijk belang
Als gemeente streven we naar een goede en opgavegerichte samenwerking tussen de deelnemende gemeenten en partners in de regio om zo een wezenlijke bijdrage aan het realiseren van de ambities van de Groene Metropool Regio. De opgaven en ambities zijn vastgelegd in de Regionale Agenda Arnhem Nijmegen en worden jaarlijks uitgewerkt in een programma. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Stichting Economic Board regio Arnhem-Nijmegen, een zogenaamde triple helix-organisatie, waarbinnen ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid samenwerken. In het voorjaar is de regionale agenda 2023-2024 vastgesteld; als direct gevolg van diverse amendementen en moties nu voor een periode van 2 jaar.
Nijmegen heeft de ambitie in te tekenen op alle opgaven en heeft ook in elke opgave een bestuurlijk afgevaardigde.

Actualiteiten en risico's

Uitgangspunt van de versterkte samenwerking is de regionale agenda en een regiobureau dat deze samenwerking ondersteunt. Dit vraagt om een bureau dat altijd werkt vanuit de bedoeling: de visie en opgaven. Het regiobureau is een netwerkorganisatie bij uitstek waarbij ondersteund wordt vanuit de deelnemende gemeenten. Gekozen is voor een compact regiobureau vanuit een eigen kantoor aan de Nijverheidsweg 2a in Elst. De informatievoorziening wordt verzorgd door de regio. Onze positie en profilering wordt vanuit dit
bureau versterkt door lobby voor de vijf opgaven (public affairs) in Den Haag, Brussel en Duitsland.

Risico:
Tijdens de toelichting van de jaarstukken en de begroting dit voorjaar in de gemeenteraad is een risico benoemd voor de begroting behorend bij de nog op te stellen regionale agenda 2025-2028. Voorzien wordt dat de begroting uit zal zetten als gevolg van hogere personeelskosten (o.a. inhuur) en verdere indexatie en wellicht hogere ambities binnen de opgaven. De gemeenteraden kunnen vooraf hun zienswijzen geven over de ontwerpbegroting.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:35:52 met de export van 11/06/2023 14:20:52