Cultuur en Cultureel Erfgoed

Wat willen we komend jaar bereiken?

Wat willen we komend jaar bereiken?

Ambitie: We zijn een aantrekkelijke stad met een bereikbaar en hoogwaardig cultureel aanbod en hebben een cultureel klimaat gericht op vernieuwing en innovatie.

Doel: We maken kunst en cultuur toegankelijk voor en door iedereen
Activiteiten
Cultuur en jeugd: Impuls Jongerencultuur  
De Impuls  jongerencultuur 2023-2024 heeft als doel het stimuleren van cultuurdeelname onder jongeren in de leeftijd van 14-27 jaar. 2024 is het laatste jaar waarin vanuit het rijk middelen ontvangen voor de jongerenimpuls. Via de Lindenberg als penvoerder zetten we in op de ontwikkeling van aanbod dat drempels voor cultuurdeelname van jongeren wegneemt. We willen hiermee jongeren bereiken die moeilijk toegang hebben tot cultuur. Bijvoorbeeld door in te zetten op de disciplines urban, dance en theater en het ondersteunen van jonge organisatoren op het gebied van culturele events.

Cultuur en jeugd: nieuwe werkwijze doorontwikkeling brede scholen
In 2022 is een werkgroep gestart die aan de slag is gegaan met de doorontwikkeling brede scholen. Deze werkgroep bestaat uit schoolbesturen, Bindkracht10, KION, de Lindenberg en het Sportbedrijf. Met de brede scholen willen we de brede ontwikkeling van kinderen bevorderen die dit in mindere mate van huis uit mee krijgen. Onderdeel van deze brede ontwikkeling is onder andere cultuureducatie en talentontwikkeling. We verwachten vanaf schooljaar 2024 – 2025 een nieuwe werkwijze te hebben rond de brede scholen. Het doel van de nieuwe werkwijze is dat we de ontwikkelkansen van Nijmeegse kinderen willen vergroten, door de beschikbare middelen op een andere en efficiëntere manier te besteden.

Cultuur en Urban: regeling urban sport en cultuur  
Om de jongerencultuur in Nijmegen te stimuleren voerden we in 2023 de regeling Urban sport en cultuur uit, deze regeling loopt tot 31 december 2023. In 2024 gaan we de regeling evalueren en bekijken we of en hoe we deze voortzetten.

Versterking keten (jeugd)theater in Nijmegen en Gelderland
Via onze subsidieregelingen dragen wij bij aan de versterking van de keten theater in Nijmegen. We merken dat steeds meer theaterorganisaties onze regelingen vinden. In 2024 voeren we de regeling Eénjarige Culturele Subsidies uit. Daarnaast werken we aan het op weg helpen van (jonge) theaterprofessionals in deze regio door de uitvoering van de regeling Groeispurt door de Cultuurscout. Voor 2024 geven we subsidie aan Oostpool voor een  productie die zich richt op jongvolwassen makers,  tussen de 15 en 25 jaar. Hiermee werken we aan talentontwikkeling en herkenbaarheid bij een jonge, diverse groep jongeren in Nijmegen en Arnhem. We onderzoeken in 2024 hoe we het aanbod van jeugdpodiumkunsten in deze regio kunnen versterken. We vinden het van belang dat onze jeugd toegang heeft tot een kwaliteitsvol aanbod van podiumkunsten. We willen daarnaast het klimaat voor makers in de jeugdpodiumkunsten in Nijmegen en de regio stimuleren.

Doel: We vergroten de aantrekkingskracht van Nijmegen
Activiteiten
We versterken het culturele aanbod door meer te investeren
Bij de cultuurvisie Groei. hebben we een subsidiehuis opgesteld dat uitgaat van groei van de activiteiten en van de kwaliteit van het aanbod in de stad. Eén van de knelpunten was dat de subsidiebedragen niet toereikend waren voor een stad met de grootte en de ambities van Nijmegen. Door meer te investeren brengen we het culturele aanbod in Nijmegen op een niveau passend bij een stad van deze schaalgrootte. Daarnaast willen we ook in de toekomst de subsidiebedragen op peil houden. Dat betekent dat de subsidiebedragen meegroeien met een stad die verder groeit. Door meer te investeren zorgen we er voor dat professionalisering en groei voor grote en kleine instellingen mogelijk worden. Daarnaast zijn extra middelen nodig voor de uitvoering van de Fair pay code, waar we instellingen zodanig willen betalen dat iedereen een eerlijk loon kan krijgen. In 2024 kunnen culturele organisaties een aanvraag indienen voor meerjarige subsidie voor de periode 2025-2028. Onze adviescommissie Groei. toetst de aanvragen en brengt een advies aan ons uit over het wel of niet verlenen van een meerjarige subsidie. In 2024 besluiten we over de meerjarige subsidies voor de komende jaren. Daarnaast subsidiëren we de Cultuur Academy als ondersteuning van het culturele netwerk. Deze organisatie is er voor de cultuurprofessional in Arnhem en Nijmegen en staat voor het collectief versterken van de sector: leren en ontwikkelen als vanzelfsprekend onderdeel van het werk. Onderdeel van onze subsidie aan de Cultuur Academy is de uitvoering van de Cultuurscout, een regeling om jonge talentvolle makers te ondersteunen.

Kunst in de openbare ruimte
In 2024 verwachten wij vanuit ons uitvoeringsprogramma kunst in de openbare ruimte 2023-2024 twee nieuwe kunstwerken te realiseren.  Ook verwachten wij twee tot drie nieuwe muurschilderingen buiten het centrum te realiseren, evenals enkele inwonersinitiatieven op dit gebied te ondersteunen.

Karel de Grote Oeuvreprijs stad Nijmegen
In 2024 reiken we de Karel de Grote Oeuvreprijs uit. Deze prijs wordt eens in de vier jaar toegekend voor het totale artistieke of culturele oeuvre van een levend kunstenaar of een groep kunstenaars die van belang zijn voor de stad of voor het culturele veld van Nijmegen. De prijs kan ook worden toegekend voor een kunstwerk dat de stad Nijmegen tot onderwerp heeft of erdoor is geïnspireerd. De Commissie Cultuurprijzen doet een voordracht een kandidaat voor de prijs.

We investeren in huisvesting van culturele organisaties
In 2024 gaan we met verschillende culturele locaties aan de slag:

  • Stadsschouwburg Nijmegen

De voorbereidingen voor de verbouwing van de Stadsschouwburg zijn gestart. In 2024 gaan we verder met de voorbereidingen. Op basis van een programma van eisen, gebaseerd op het Masterplan Plek in de Stad,  wordt een ontwerpende partij geselecteerd. In 2024 zal de ontwerpfase starten. De verwachting is dat de daadwerkelijke bouw start in de tweede helft van 2025.  

  • De Lindenberg

We doen in 2024 een locatieonderzoek naar de herhuisvesting van de Lindenberg. Daarbij kijken we naar twee plekken, het stationsgebied en de huidige locatie. Ook maken we de investeringsbehoefte inzichtelijk.

  • Bibliotheek

Voor de bibliotheek werken we aan volwaardige nevenvestigingen in Noord en Dukenburg om zo tot een optimale dekking in de stad te komen. We starten in 2024 met de realisatie van de vestiging in Hof van Holland. Ook activiteiten van de Lindenberg krijgen hier een plek. We onderzoeken eenzelfde constructie voor het te ontwikkelen winkelcentrum Dukenburg.

  • Valkhof Museum

De locatie van het Valkhof Museum aan het Kelfkensbos is gesloten en wordt verbouwd. In 2024 wordt gewerkt aan het dak, gevel, verplaatsing van het restaurant en installaties. Interieur en inrichting vinden plaats in 2025. Op de tijdelijke locatie van het museum aan het Keizer Karelplein is er samen met studenten van de Radboud Universiteit een tentoonstelling over het zwarte gat te zien.  De tentoonstelling Into the Black Hole brengt wetenschap en hedendaagse kunst samen om het mysterie van het zwarte gat te ervaren. Romeinse archeologische educatieve programma's worden gegeven in het Museumpark Oriëntalis.

Doel: We geven ruimte aan innovatie en creativiteit
Activiteiten
We zetten in op de verbinding tussen cultuur en andere domeinen
Het verbinden van cultuur met andere domeinen, zoals zorg, sport, economie en onderwijs heeft nog steeds een impuls nodig. Deze verbinding gaat niet vanzelf; vanuit cultuur blijft het nodig om hier actief op in te zetten. Met onze subsidieregeling Eenjarige Culturele Subsidies 2024 stimuleren we aanvragers om de verbindingen te zoeken tussen cultuur met andere domeinen. Onze adviescommissie Groei. beoordeelt de aanvragen op dit criterium.

We vernieuwen ons atelierbeleid en maken een broedplaatsenbeleid
In samenwerking met atelierbeheerder SLAK realiseren wij permanente atelierruimten aan de Streekweg. Ook onderzoeken we andere potentiële locaties in de stad. Een gezonde ateliervoorraad, passend bij de schaal van Nijmegen, blijft ons uitgangspunt. Wij ontwikkelen in 2024 broedplaatsenbeleid waarin we aandacht hebben voor het creëren, beheren en exploiteren van atelierruimten.

We maken een nachtvisie met de stad
In 2024 maken we samen met de partners in de stad een nachtvisie. We versterken daarmee de lokale economie en  de aantrekkelijkheid van stad. Een aantrekkelijk, veilig en toegankelijk nachtleven draagt bij aan een positief imago van de stad. Naast de economische waarde, kijken we ook naar de sociale en culturele waarde van de nacht. De nachtvisie vormt de opmaat naar een uitvoeringsplan.

Haalbaarheid Europese Culturele hoofdstad van Europa
In 2033 zijn Nederland en Italië aan de beurt om een stad voor te dragen voor de titel “Culturele hoofdstad van Europa”. Ongeveer 6 jaar voorafgaand aan het titeljaar (2027) zal het rijk de formele oproep doen aan steden om zich te kandideren. We willen in 2024 onderzoeken of kandidaatstelling voor Culturele Hoofdstad haalbaar is voor Nijmegen. Wat is daarvoor nodig en welke kansen en belemmeringen zijn aanwezig in de stad en regio? We gaan het draagvlak in de regio en bij de belangrijkste stakeholders onderzoeken.

Cultuurstimuleringsprijs stad Nijmegen
In 2024 reiken we de Cultuurstimuleringsprijs stad Nijmegen uit aan een veelbelovende jonge kunstenaar. deze prijs wordt één keer per twee jaar uitgereikt. De Commissie Cultuurprijzen draagt een kandidaat voor.

Ambitie: We zijn de oudste stad van Nederland, met een rijke historie en eigen karakter. We benutten dit unieke erfgoed om de aantrekkelijkheid van onze stad voor (nieuwe) bewoners, bedrijven en bezoekers te vergroten en hen nog sterker te verbinden aan de stad.

Doel: We zorgen voor bescherming en instandhouding van ons erfgoed
Activiteiten
We zorgen voor betere instandhouding en bescherming van monumenten
Op basis van de Erfgoedstrategie 2020 zijn we begonnen met de inhaalslag voor het aanwijzen van monumenten. In 2024 wijzen we weer nieuwe monumenten aan. Dit is onderdeel van een meerjarig programma, zodat in 2026 zo’n 460 extra panden in de stad een bescherming genieten en we dan de achterstand van de aandachtspandenlijst hebben weggewerkt.
We adviseren en begeleiden monumenteigenaren bij het verduurzamen van hun monument.
We verlenen subsidies voor het op een goede manier verduurzamen van monumenten op basis van de nieuwe subsidieverordening.

We werken oud archeologisch onderzoek uit
Vanaf 2023 werken we oud archeologisch onderzoek uit en brengen we de resultaten van reeds uitgevoerd archeologisch onderzoek beter in kaart, zodat we beter kunnen anticiperen op nieuwbouwplannen en infrastructurele projecten. We maken de uitkomsten van de oude onderzoeken digitaal beschikbaar, onder meer ook voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Doel: We maken het verleden zichtbaar en beleefbaar
Activiteiten
We bereiken een nieuw publiek met aansprekende erfgoedverhalen
We versterken de samenwerking tussen cultuurhistorische organisaties, werken aan een samenhangend programma en vinden nieuwe manieren om de verhalen van de stad te vertellen.
In 2024 werken we voor het eerst met de nieuwe kaders en subsidieregeling Verleden Beleefd. Hierin wordt ook rekening gehouden met Nijmeegs en immaterieel erfgoed. Dit ter versterking van de erfgoedorganisaties.

We benutten beschikbare publieksruimtes efficiënt
Bij de cultuurhistorische partners waar het Regionaal Archief Nijmegen mee samenwerkt is er extra aandacht voor samenwerking met de locatie Mariënburg van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid. In samenwerking met de buren (bibliotheek, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis) richten we de nieuwe publieksruimte bij het RAN in voor presentatie en educatie van onze collecties.

We versterken ons toeristisch profiel met de Limes als Unesco werelderfgoed

Op weg naar 80 jaar vrijheid WO2
In 2024 gaat 80 jaar Vrijheid van start en staan we stil bij 80 jaar vrijheid. We bouwen voort op de bestaande herdenkingsstructuren en maken deze aantrekkelijke voor een breed publiek.  (De XXL Sunset March, De Brandgrenswandeling en de re-enactment van de oversteek.) De focus ligt op vrijheid en jongeren is een belangrijke doelgroep. Om de activiteiten te stroomlijnen, stellen we voor deze periode een projectleider aan. Deze ziet toe op een goede organisatie van alle herdenkingsactiviteiten en is de verbinder richting de regio en de provincie. We dragen bij aan Free Future (College & Festival) dat van de provincie de status van Groot Gelders Evenement heeft gekregen.

We voeren de 'Hotspotmethode' uit
In 2022 hebben we de hotspotmethode ingevoerd. Daardoor kunnen (periodiek) belangrijke brede maatschappelijke thema’s die lokaal spelen als hotspot worden aangewezen. De overheidsinformatie binnen een dergelijk thema wordt daardoor permanent bewaard en kan worden aangevuld met (delen van) particuliere archieven. In 2023 zal opnieuw uitvoering worden gegeven door een lijst met hotspots door het college te laten vast te stellen.

We onderzoeken invloed digitale transformatie op publieksbereik van het RAN
Door de digitale transformatie zien we de veranderende vraag van de burgers en overheden ten aanzien van het archief. Reguliere vragen komen steeds meer digitaal binnen en er zijn  meer (sociaal media) kanalen om de burger te bereiken. We ontwikkelen middelen om hier adequaat op in te spelen. Een eigen LinkedIn pagina en Podcast zijn hier voorbeelden van.

Lasten & baten

38.221.876

3,9 %

5.367.125

0,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 13:35:52 met de export van 11/06/2023 14:20:52